Een afspraak maken? Snel en Simpel!

- klik op de link "online agenda" hiernaast of op de bovenbalk 
- klik op de gewenste "vrij" staande afspraak (groen) 
- vul uw naam en voornaam in het nieuw venster in  (eerste afspraak ? vul dan aub ook de andere velden in) 
- bevestig uw keuze door te klikken op "bewaren" 

icon  INTAKE FORMULIER : om te voldoen aan de voorzieningen van de wet Colla vraagt onze beroepsorganisatie EUFOM dat elke patiënt een Intake-formulier zou invullen. Deze kan u hier openen en afdrukken. Dank u.

Article Index

food.jpg

Wat en hoe we eten heeft uiteraard invloed op onze gezondheid.

Het is niet makkelijk om tussen alle theorieën en mode-diëten uit te maken welke soort voeding het gezondst is.

Bovendien zal wat voor de een heilzaam is, soms ziekmakend zijn voor de ander, dat is voor een deel afhankelijk van ieders constitutie.

Maar vergeet niet:

Voeding, hoe belangrijk ook, komt slechts op de derde plaats van de oorzaken van chronische degeneratieve aandoeningen, samen met de milieuvervuilingen…

· op de eerste plaats staan ONVERWERKTE EMOTIES,

· op de tweede plaats: TEKORT aan NACHTRUST.

Toch kunnen we enkele algemene leefregels neerzetten en de belangrijkste fouten van de moderne voedingswijze aanduiden.

In onze moderne samenleving zijn we vergeven van de koolhydraten. Vooral suikers en zetmeelhoudende voeding (zowel “trage” als “snelle” suikers) doen ons organisme continu insuline produceren zodat onze weefsels progressief insuline-resistent worden. Dit is een van de grootste oorzaken van beschavingsziektes zoals hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid, diabetes, reuma en artritis, ontkalking, vroegtijdige veroudering, kanker etc. Oplossing is terug te keren naar aloude voedingspatronen waarbij de meeste energie niet uit koolhydraten maar wel uit vetten en eiwitten wordt gehaald. Wij behoren immers tot het menselijk ras dat zijn lichaamsfuncties over minstens drie miljoen jaren heeft opgebouwd op het "jagers - plukkers - verzamelaars" voedselpatroon. Dat bestond hoofdzakelijk uit verse groenten, vers fruit, noten en zaden, wild vlees (geen opgefokt vee) en vis en zeevruchten (en ook reptielen, insecten en larven !!). Pas ongeveer tienduizend jaar terug begon de graanteelt met de sedentarisatie. Hoe kan men nu beweren dat graanvoeding de basis van onze voedingspiramide is?(zie Jagerverzamelaar.pdf)

Dus, in een notedop :

 

Koolhydraten : minder zetmeel, meer groente !

Geen zoet ! Niet teveel fruit. Weinig zetmeel. Eet vooral veel en verschillende vezelrijke en niet-zetmeel-houdende groenten, dus weinig aardappelen, weinig graan (brood*, deegwaren*, rijst) !!

(* bovendien hebben veel meer mensen dan over het algemeen vermoed in zekere mate een overgevoelige dunne darm voor gluten, het eiwit van de tarwe. Door slechte opname treden zeer uiteenlopende klachten op zoals vermoeidheid, slijmvorming, hoofdpijn e.a.)

Eiwitten : noodzakelijk

Eieren, vis & zeevruchten, wild, gevogelte. Zuivel met mate: room, boter, geitenkaas, schapenkaas. Koe- en soja-producten enkel gefermenteerd.

Vetten : essentieel !

Sardienen en vette vis, rauwe noten, avocado’s, olijven, koudgeperste olie (olijf, lijnzaadolie, e.a., visolie). Een van de betere oliën of vetten, ook om mee te koken, is kokosolie.

... en wat dan met het ontbijt ?  wordt me dan verbijsterd gevraagd.

Het ontbijt is bij ons meestal de minst evenwichtige maaltijd: bijna uitsluitend zoet  en zetmeel (fruitsap, koffie, brood met beleg, gezoete ontbijtgranen...) alles om onze suikerspiegel op te zwepen, om ons dan tegen tien uur leeg te voelen en met een nieuwe zweepslag (frisdrank, koffie, koekjes...) verder een yoyo dag door te sukkelen.

Een goed ontbijt zou er een moeten zijn zoals in vele niet-moderne landen nog bestaat : een volledige warme maaltijd. Daarom niet noodzakelijk uitgebreid.

Warme groenten (of soep, of vis- of vleesbouillon) met bio-vlees/-vis of een gekookt ei of een omelet met garnalen of met champignons en liefst met supplementen vetzuren (omega 3) of met vette vis (makreel, sardienen, zalm).

Wie moeilijk ontbijtgranen mist kan ongezoete eiwitrijke granen nemen, zoals boekweit en quinoa. Een alternatief is een notenmengsel, in wat kefir of kokosmelk bijvoorbeeld (zelf doe ik daar nog een rauw eigeel bij).

Fruitontbijt raad ik niet aan (te zoet en te koelend) tenzij in korte zuiveringkuren of als het heel warm is.

zie ook op de site : www.oerdis.nl

 

 


Praktische voedingtips

Te doen:

1.  goed kauwen, de vertering begint in de mond. Drink niet bij het eten: het vervangt de speekselvorming en verdunt de maagsappen. Een glas rode wijn bij uw hoofdmaaltijd mag, het verwarmt en ondersteunt de vertering.

2.  niet teveel (de energieproductie wordt geactiveerd door honger, proeven op dieren bewijzen dat “een beetje tekort” het beste overlevingsdieet is)

3.  zetmeel verminderen (brood, pasta, aardappelen, granen) ten voordele van biologische  groenten. Voldoende variëteit: verschillende groentesoorten in dezelfde maaltijd: vergeet de koolsoorten niet, zoals broccoli en zuurkool. Algen en zeewier (bvb. Kombu) zijn belangrijk.

Nota: sulforaphane and selenium zijn bekend als antikanker elementen in voedsel. Samen zijn ze  13 maal krachtiger om kanker te bestrijden dan apart.

   Voedsel rijk aan Selenium:

   Noten, gevogelte, vis, eieren,  zonnebloempitten en  paddestoelen

   Hoge concentraties  Sulforaphane in:

   Broccoli, spruiten, kool, waterkers en rocketsla.

Dus combineer in uw maaltijd wat voedsel uit beide vakjes.

4.  de groenten dienen (licht) gekookt te zijn om de vertering te vergemakkelijken. Hoge temperatuur ontaardt het voedsel en vernietigt vitale vitamines en enzymen. geen microgolf!! Liefst met water (koken, beter nog : stomen), bakken met vetstof vernietigt de goede vetzuren, transformeert ze in slechte vetten. Bakken mag wel met kokosolie of met boter (liefst Ghee), eventueel zachtjes opwarmen mag met sesam- of olijfolie. Kort bakken in een wok (met water of gepaste vetstof) behoudt vitale elementen van de voeding. Een beter alternatief voor koken is het fermenteren (zoals bij zuurkool en pickels), dat kan met de meeste groenten.

5.  keukenkruiden zoals gember, citroen, meidoorn, oregano, kurkuma, rozemarijn, e.a. bevatten veel antioxidanten, verhogen de enzymproductie en vergemakkelijken de vertering.

6.  wat “levende” en mineraalrijke voeding zoals kiemen, jonge scheutjes, kan als rauwkostgedeelte toegevoegd worden bij de warme voeding. De enige gezonde manier om graangewassen te nuttigen is als jonge scheuten.

7.  gefermenteerde drank zoals echte Kefir (van melk, soja of kokosmelk) onderhoudt een gezonde darmflora, wat essentieel is voor het immuunsysteem.

8.  voeg essentiële vetzuren toe in uw bord. Koudgeperste lijnzaadolie of visolie en andere natuurlijke oliën (noten, sesam, zonnebloem, etc.) zijn een absolute noodzaak.

9.  gebruik, met mate, inheems gerijpt fruit, geen onrijp ingevoerd fruit, liefst onbespoten biologisch, en gebruik het ver van ander voedsel om gisting in uw darmen te vermijden. Een stuk fruit rond 17 uur bvb. Uitzondering is ananas die de vertering van ander voedsel kan bevorderen. Vermijd fruitsappen, zelfs vers geperst, te beschouwen als geraffineerde producten (zie hieronder).

10.  drink voldoende water buiten de maaltijden. Om toxines te draineren zijn in de meeste gevallen 2 liters mineraalwater niet teveel (geen leidingwater tenzij gefilterd, noch spuitwater). Wel best met kleine slokjes. Groene thee (van goede kwaliteit!) is een sterk antioxidant met een goede antikanker reputatie en verlaagt te hoge cholesterol.

Te laten: 

1.  voornamelijk extreem energetisch voedsel vermijden: suikers (en namaak), drugs, alcohol en zelfs koffie zijn “lege calorieën” die de chaos in het immuunsysteem verhogen (zie ook een ouder artikel icon Suiker.pdf). Algemeen: alle geraffineerde producten vermijden. Zij verhogen de ontsteking- en degeneratieprocessen. Frisdranken en zelfs fruitsappen horen hierbij! Zetmeelrijke voeding vermijden: ze verhogen de insulineresistentie (zie hoger).

2.  slijmvormende voeding: UHT-Melk en soja producten, verminderen niet alleen de opname en afgifte in het verteringsstelsel, maar verhogen de kans op cyste vorming. Rauwe melk kan, met mate en dan ook liefst gefermenteerd (yoghurt en kefir). Een uitgebreider artikel over melkproducten schreef ik een aantal jaren terug : icon Melk.pdf

Noot: graanvoeding, melkproducten, maar ook eieren, noten, vis en vlees zijn zuurvormend, ze moeten noodzakelijk gecompenseerd worden door voldoende groenten en fruit !

Belangrijke nota voor personen met auto-immuunziekten: volgens Prof. Cordain (www.thepaleodiet.com) hoeven deze mensen voornamelijk volgend voedsel te mijden: Melkproducten, boonsoorten, tarweproducten en nachtschadigen (tomaten, aardappelen, aubergines).

 

 


Voedingsupplementen ?

“Dagelijks 5 porties verschillende verse groenten en vers fruit” wordt samen met voldoende lichaamsbeweging door de Wereldgezondheidsorganisatie terecht aanbevolen als de beste preventie tegen de meest voorkomende aandoeningen: hart- en vaatziekte, kanker, overgewicht etc.

Onlangs werd aangetoond dat de Salvestrolen aanwezig in biologisch rood fruit en groene groenten door het specifieke enzym (CYP1b1) van de kankercel omgezet wordt in een stof die binnen de 24 uur het afsterven van de kankercel veroorzaakt. Het Rood-Groen dieet werkt dus absoluut voorkomend én genezend tegen kanker !

Gezonde natuurlijke voeding gaat dus elke suppletie vooraf.

Er zijn echter aan aantal probleempjes...

- Veel verse groenten : welke huisvrouw heeft voldoende tijd en toewijding om de nodige 5 porties verschillende verse groente klaar te maken? Bovendien wordt rauwkost door veel mensen niet goed verdragen (rauwkost is volgens de Chinese geneeskunde te koelend, en kan de productie van energie van het lichaam schaden) .

Fruit is weliswaar beter verteerbaar, maar is eveneens te koelend voor sommigen, het bevat bovendien een aanzienlijke portie suiker, wat in onze over-gezoete maatschappij dikwijls niet goed uitkomt.

Bio groenten en fruit verdienen zonder twijfel aanbeveling, ze bevatten minder toxische stoffen (afkomstig van pesticiden en kunstmest) en zijn ook tot 40 % rijker aan antioxidanten (vitaminen, mineralen). Ze zijn echter minder gunstig voor de portemonnee!

Groenten en fruit worden dikwijls onrijp geoogst. De bodem is ook verarmd door intensieve teelt. Industriële verwerking en additieven verergeren de zaak verder. Daardoor bevatten onze groenten en fruit aanzienlijk minder gezonde voedingstoffen dan 50 jaar terug, zoals verschillende studies duidelijk aantonen.

Neem bijvoorbeeld broccoli. Deze zeer gezonde groente is bewezen effectief te zijn tegen kanker, maar zou voor een maximum effect rauw (moeilijk verteerbaar) of tenminste samen met het kookvocht moeten worden ingenomen ! Valt ook niet altijd in de smaak, zeker niet bij kinderen. De daling van voedingselementen van broccoli tussen 1985 en 1996 bedroeg voor Calcium -68%, voor Foliumzuur -52%, voor Magnesium -25% ! (Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/Sanatorium Obertal 1996) en het daalt zeer waarschijnlijk verder.

Dus al eet je regelmatig een gezonde variatie van groenten en fruit, toch heb je tekorten !

Naast een zo gezond mogelijk eetpatroon zijn voedingsupplementen dus wel zinvol.

Maar niet eender wat !

Het is bijvoorbeeld bewezen dat kunstmatige vitaminen veel minder goed scoren dan natuurlijke en dat geïsoleerde "actieve ingrediënten" van planten meestal minder goed werken dan het volledige kruid.

 

Daarom beveel ik graag Juice Plus+® aan.

- Juice Plus+® is een makkelijke manier om goede voeding aan je eetpatroon toe te voegen (ook voor wie geen groenten of fruit lust !)

- Juice Plus+® Fruit Mix wordt gemaakt  van volledige voeding bestaande uit acht verschillende soorten zongerijpt fruit : sinaasappel, ananas, perzik, veenbes, papaya, dadel en pruim, waaruit overtollig suiker werd geëlimineerd.

- Juice Plus+® Groeten Mix wordt gemaakt van negen verschillende soorten rijpe groenten : biet, broccoli, kool, wortel, boerenkool, spinazie, peterselie, look en tomaat, en de vezels van twee granen : gerste- en haverpoeder.

- Juice Plus+® wordt gemaakt van de biologische groenten en fruit, die geperst worden om de voedingsstoffen uit de plantencelstructuur te halen, zodat ze beter opgenomen worden.

- Twee  capsules van elk (fruit en groenten) garanderen een aanbreng van de nodige voedingsbasis voor een volwassenen en kosten ongeveer 1,60 € per dag!

Sinds verschillende onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat er reeds na één maand inname een duidelijke verbetering is van het immuunsysteem (significante daling van het homocysteïnegehalte, zelfs bij gezonde proefpersonen), aarzel ik niet meer om dit systematisch aan te bevelen aan personen met een gestoord of verzwakt immuunsysteem.

Let op:
Juice Plus+® is geen vervanging, wel een aanvulling van uw dagelijkse portie Fruit en groente !

Wens je meer uitleg? stuur me via het contactformulier in "Praktijk" je naam en telefoonnummer.
BlueGecko Solutions Design
© 2024 Bruno Braeckman