Een afspraak maken? Snel en Simpel!

- klik op de link "online agenda" hiernaast of op de bovenbalk 
- klik op de gewenste "vrij" staande afspraak (groen) 
- vul uw naam en voornaam in het nieuw venster in  (eerste afspraak ? vul dan aub ook de andere velden in) 
- bevestig uw keuze door te klikken op "bewaren" 

icon  INTAKE FORMULIER : om te voldoen aan de voorzieningen van de wet Colla vraagt onze beroepsorganisatie EUFOM dat elke patiënt een Intake-formulier zou invullen. Deze kan u hier openen en afdrukken. Dank u.

Article Index


draken.jpg In mijn boekje ‘Het Hart van de Acupunctuur’ (zie ‘Boek’) leg ik uit hoe het bewustzijn (Shen) bepalend is voor de gezondheid van het lichaam. Het lijkt me evident dat aanhoudende, weerkerende of hevige emoties leiden tot gezondheidsproblemen. Angst, verdriet, schuldgevoelens, haat, wrok etc. veroorzaken een gevoel van afscheuren, vereenzamen, verkrampen, verstijven, ineenkrimpen… tegengesteld aan het natuurlijke, levenwekkende, uitstralende en verbindende effect van het gevoel van liefde die de basis is van leven en gezondheid. 

Belangrijke oude Chinese geneeskundige teksten bevestigen duidelijk: “de emoties zijn de belangrijkste oorzaak van ziekte”.

De gebruikelijke term voor “ziekte” in het chinees is Bing. Precies vertaald betekent Bing echter “aandoening van het Hart”, wat ontegensprekelijk wil zeggen dat het lichaam ziek wordt door mentale, emotionele of spirituele oorzaken. Naargelang hun aard zullen excessieve of langdurige emoties herkenbare ziektebeelden veroorzaken, eerst door de Qi circulatie in bepaalde meridianen te hinderen, maar vrij snel dringen deze subtiele ziekmakende energieën door tot het interne om de orgaanfuncties te verstoren.

De oorspronkelijke acupunctuur had veel meer aandacht voor de gevoelsmatige en spirituele achtergronden van gezondheid en ziekte, maar de wetenschappelijke ambitie van de moderne Chinese geneeskunde heeft geleid tot het "uitzuiveren" van deze aspecten uit de huidige acupunctuur.

Mijn ervaring is nochtans dat de acupunctuur een precies en doeltreffend middel is om emoties te ventileren en zo de vrije circulatie van Qi, dus levensvreugde en gezondheid te herstellen.

Spoken

Opstapeling van emoties of hevige emotionele toestanden doen “spoken” ontstaan.

gui.jpg

Gui (spreek uit:“gkwei”) zijn dwangmatige gedragspatronen die ontstaan zijn uit niet verwerkte emoties of traumatische ervaringen. Praktisch iedereen loopt met kleine of grotere spoken rond: eenieder heeft wel eens wat meegemaakt dat een diepe indruk liet en oorzaak is van het ontsporen van een of andere lichamelijke of psychische functie.

Enkele voorbeelden:

  • Ik sta als klein jongetje onschuldig te plassen tegen de muur van de buurman. Die schiet in een driftige bui vreselijk uit tegen mijn ongemanierdheid, waardoor ik geschokt en verschrikt in allerijl mijn onafgewerkte bedoening wegprop en met een natte broek naar huis hol. Sindsdien kan ik moeilijk plassen als ik denk dat er iemand in de buurt is. Genoeg om later misschien vroegtijdig prostaat problemen te ontwikkelen.
  • Als jonge man trakteer ik mijn liefje waar ik zielsveel van hou met een restaurantje. Terwijl ik me nietsvermoedend tegoed doe aan lekkere zeevruchten laat ze me plots weten dat het af is tussen ons. Ze is onverbiddelijk verliefd geworden op een goede vriend van me! De schaaldiertjes vallen me even slecht als het nieuws en ik hou er niet alleen voor die nacht een indigestie aan over, maar meteen ook een blijvende intolerantie voor zeevruchten.
  • Stel je voor dat dit zich zou voorgedaan hebben bij een wandeling langs een pas gemaaid veld, dan had ik er misschien hooikoorts aan overgehouden. Tijdens een overtocht naar Engeland ? dan werd ik misschien gevoelig voor zeeziekte.

 

Hoe ontstaan Spoken?

Zelfbescherming. Dit reflexmechanisme kan in bedreigende situaties een noodzakelijke zelfbescherming zijn: het vechten voor zijn leven, het wegspringen voor een toesnellende auto, maar ook het wissen, vergeten van ondraaglijke gebeurtenissen (wat bijvoorbeeld voorkomt bij kindermishandeling of incest).

Onderbewuste. De pijnlijke ervaring (fysieke en/of emotionele pijn) wordt in de oorspronkelijke noodsituatie weinig of niet ‘verwerkt’, noch geklasseerd in het bewuste geheugen, maar blijft als een momentopname geprint in het onderbewuste.

Overreactie. Een nieuwe stresssituatie (door het onderbewuste ervaren als ‘analoog’ aan de oorspronkelijke) kan dit cliché terug activeren en dezelfde reflexmatige reactie uitlokken. Dit reactiepatroon, dat toen misschien noodzakelijk en gepast was, is het nu meestal niet meer, het is een over-reactie.

Spook. Indien het cliché zo sterk wordt dat het quasi permanent ingeschakeld is, dan wordt het een Gui, een Spook, een zelfstandige entiteit die continu klaar staat om bepaalde dwangmatige gedragingen of psychosomatische klachten op te dringen.

Limbisch systeem. Het gaat dus om een automatisch, ongecontroleerd verdedigingsreflex, opgeslagen in het onderbewuste, kan vergeleken worden met het limbisch systeem van de hersenen, waar onverwerkte emoties zich opstapelen en stress veroorzaken in het centraal zenuwstelsel of het hormonaal systeem.

Ongemerkt. Een ‘spook’ kan ook stilaan, heel ongemerkt ontstaan. Gebrek aan ouderlijke affectieve warmte of affectieve chantage van ouders, dwingende culturele of religieuze overtuigingen bijvoorbeeld, kunnen – soms op verraderlijke wijze – het natuurlijke bewustzijn (Shen) slopen en ombuigen tot verstoorde diepe overtuigingen, welke ontstaan geven aan afwijkende karaktertrekken zoals depressiviteit, minderwaardigheidsgevoel, jaloersheid, afgunst, achterdocht,faalangst, agressiviteit etc. die de diepere oorzaak van ziekte kunnen zijn.

Stoornissen. Een ‘spook’ kan aan de oorzaak liggen van zeer diverse stoornissen, vrij banale psychische of lichamelijke klachten zoals hoogtevrees, faalangst, slaapstoornissen, depressie of zoals hoofdpijn, allergie, verteringsproblemen, menstruatiestoornissen etc. gaande tot ernstigere disfuncties: zware migraine, astma, immuniteitsverstoringen en op termijn, degeneratieve ziektes.

 


De Zeven Draken 

Wat ik het liefst toepas bij een vermoeden dat er een of ander onverwerkt emotioneel trauma de toestand van de patiënt beïnvloedt, is de acupunctuurtechniek van de Zeven Draken.

Het gaat om een oud acupunctuurrecept om "spoken te verjagen", die bestaat uit eerst zeven punten aan de voorzijde van het lichaam, de “zeven interne draken”, gevolgd door zeven achteraan, de “zeven externe draken”. Ze worden in een bepaalde volgorde geprikt, matig gestimuleerd en een twintigtal minuten ter plaatse gehouden.

De reacties zijn over het algemeen zeer positief (en soms ronduit verbluffend !). Uiteraard wordt deze techniek zo goed mogelijk ingepast in het totale behandelingsschema, maar vrij regelmatig is dat mijn eerste aanpak.

Enkele voorbeelden:
  • De 40-jarige GA leeft sinds een paar jaren in België, na pijnlijke oorlogsbelevenissen in Tsjetsjenië. Haar man en kinderen werden voor haar ogen door soldaten brutaal mishandeld. Haar man is zwaar gehandicapt en lijdt aan fobieën, haar zoontje heeft vier jaar lang niet gesproken, en begint nu pas te bekomen. In feite komt zij zelf nogal rustig over en kwam ze op consult voor nekklachten overgehouden aan een valpartij in de kelder als kind. De eerste behandeling – u zal het geraden hebben – bestaat uit de Zeven Draken. De reactie is vrij spectaculair: gedurende twee dagen was G paniekerig en tegelijk in een toestand tussen slapen en waken. Daarna voelde ze zich “lichter”, haar nekpijn is duidelijk verminderd en voor het eerst in jaren heeft ze geen ijskoude voeten meer. Zij slaapt nog steeds weinig en slecht, maar na de herhaling van de draken slaapt ze vier à vijf uur diep door, wat haar in de laatste vijf jaren niet meer was overkomen.
  • Mevrouw VK, 50 jaar, werd als kind door haar vader voortdurend psychisch afgebroken. Ze kon nooit goed doen. Dezelfde situatie ondervindt ze nu ook met echtgenoot en kinderen, idem op het werk. Ze heeft het gevoel niet gewaardeerd te worden, geen erkenning of respect te krijgen, ze ondervindt tegenwerking in huishouden, opvoeding en werk, krijgt de schuld van alles. Ze ervaart uiteraard frustratie en immense onzekerheid. Gezien de voorgeschiedenis start ik de eerste behandeling met de Zeven Draken. Zij reageert onmiddellijk met een huilbui, waarvan ze zelf zegt dat het deugd doet. ‘s Anderendaags, na een opmerking van haar man, nieuwe overreactieve huilbui. Sindsdien is ze veel rustiger: “ik kan me niet meer opjagen”. Er wordt met acupunctuur verder gewerkt op haar diepe overtuigingen.
  • Een patiënte, zelf psychotherapeute, verwoordde wat ze ervaren had het als “emotionele trauma’s die hun plaats vinden. Inzicht, maar niet mentaal”.
  • Een collega osteopaat: “De dag zelf tot zo 24 uur later had ik een gevoel van hevig en lang geweend te hebben maar dat het verdriet wel voorbij was, dus een verlichtend gevoel (echter geen enkele emotie bij gevoeld)”

 Spokenjagers. Het gebeurt ook dat de Draken hun reputatie van spokenjagers echt waar maken, zoals bijvoorbeeld bij KN.

Deze dame van dertig kwam langs voor spierpijnen in de rug, maar met een geladen jeugdgeschiedenis: gescheiden ouders, streng opgevoed door grootouders etc. De eerste nacht na de behandeling had ze zeer rare dromen “met zwarte schimmen rond mijn bed”. De volgende nacht had ze een intense ontlading met veel wenen, waarna ze zich veel rustiger voelde en veel minder rugpijn had.

Natuurlijk. Doorgaans is de reactie van bewustwording eerder rustig en niet echt overweldigend. Soms is de enige reactie trouwens gewoon een gevoel van diepe ontspanning. Het wordt aangevoeld als iets natuurlijks, zoals beschreven door BB in haar e-mail, veertien dagen na de behandeling:

Je vroeg me om te laten weten hoe het me na de zeven draken is vergaan. Ik heb nooit eerder teruggemeld na een behandeling omdat ik het toch moeilijk blijf hebben met beschrijven van deze 'vage' gewaarwordingen en al zeker gezien mijn wetenschappelijke achtergrond waar zulke ervaringen niet altijd zo serieus onthaald worden. Maar omdat zeven kleine draakjes me sindsdien in mijn dagdromen bespelen, wil ik het toch ook even kwijt. Ik moet toegeven dat ze nogal op mijn verbeelding werken.

Het begon al tijdens de eerste zeven naaldjes: ik zag ze op mijn buik spelen, zeven kleine gekleurde draakjes. Het was geen spectaculair opvallend effect, maar een rustig gevoel van 'heel worden' van mijn lichaam, alsof alle onderdelen eindelijk terug als één geheel gingen functioneren. Ook een diep gevoel van 'aanwezig zijn' in mijn lichaam. Na een tijdje voelde ik een buitenwaartse beweging vanuit het midden van mijn buik. Ik voelde de laatste maanden een bijna fysieke blokkade rond mijn maag, alsof mijn lichaam daar onderbroken was. Dit gevoel ebde zeer langzaam weg. Niks spectaculair, maar heel geleidelijk.

De achterste naaldjes voelden helemaal anders. Hier zakte ik weg in een gewaarwording die nog het meest op in slaap vallen leek, maar die daar duidelijk van verschilde omdat ik een erg sterk gevoel van bewustzijn bleef houden. Hoewel rustgevend, was het toch niet echt aangenaam, eerder alsof ik een moeilijke, maar uiteindelijk heilzame, oplossende droom in ging. Ik zou het allemaal snel vergeten zijn, als ik deze toestand in de nachten daarna niet opnieuw ervoer: zeer bewuste, nachtmerrieachtige dromen, waarbij ik niet het gevoel had echt te slapen en waarvan ik tegelijkertijd wist dat ze helend waren. Ook mijn maagpijn ebde de dagen daarna langzaam weg en mijn slaap is duidelijk minder onderbroken sindsdien.

Zoals ik al zei, was ik in de ban van de draakjes die te pas en te onpas hun hoofdjes lieten zien tijdens de dagen nadien. In ieder geval voldoende om je boek er nog eens bij te nemen en tot mijn verbazing te lezen dat mijn ervaringen toch sterk overeenkwamen met de ervaringen die er in beschreven staan. Daarom wou ik het je ook even laten weten.

Keerpunt. Al wordt er een grote variëteit reacties gemeld, in vele gevallen is dat een sessie die men zich herinnert als een keerpunt in de behandeling en waar sommigen zelf nog eens om vragen, zoals deze jonge moeder:

“Ja, ik was uitermate enthousiast over de zeven draken. Na de behandeling had ik een ‘high’ gevoel (voor zover ik weet wat ‘high’ is). Ik wist even niet of het ging lukken om met de auto te rijden. Maar een tijdje later ging dat gevoel over naar een zeer ontspannen gevoel. Ik was positief geladen met energie en toch ontspannen. Alles wat ik aanvatte, ging veel energieker en veel gedrevener. En als er iets tegenging, walste ik eroverheen en kon ik ‘foert’ zeggen. Wat me een goed gevoel gaf, daar ik dat anders moeilijk kan zeggen. Dat gevoel heeft een hele tijd aangehouden. Ook mijn nachtrust was prima. Ik vond het een heel aangename behandeling. En als deze behandeling nog eens van toepassing zou zijn op mij, kijk ik er oprecht naar uit om die te krijgen. Bedankt!”. MS.

Meer hierover in mijn boek (zie ‘Boek’) of uittreksels ervan via deze link .

Maar hoewel de Zeven Draken in veel gevallen zeer effectief zijn, werken ze niet op alle "spoken". Er bestaan ook "overgeërfde" spoken waarvoor een andere aanpak nodig is.

 


Overgeërfde spoken.

De moderne wetenschap (Epigenetica) bewijst dat emotionele trauma’s zoals kindermishandeling of –misbruik, bijvoorbeeld, sporen nalaten in het DNA-erfgoed van elke cel, wat onder meer de bijnier-hypofyse as verstoort en de stressgevoeligheid verhoogt tot mogelijks de ontwikkeling van psychopathologie zoals een borderline persoonlijkheid. 

Erger nog, dit letsel in het erfgoed wordt teruggevonden tot minstens drie generaties ver en schijnt zelfs zwaardere gevolgen te hebben bij het kleinkind dan bij de grootouder die het trauma zelf meemaakte. (zie o.m.: Translational Psychiatry (2011) 1, e59; doi: 10.1038/tp.2011.60)

De oude Chinese theorieën maakten ook melding van het feit dat zware emoties, zoals Jing (schok) en Bei (diep verdriet), tot in de “erfelijke Qi” kon doodringen. Zo kan men dus ook spreken van “overgeërfde spoken”.

Deze soort post traumatische stress is des te moeilijker te beheren dat de persoon die ze ondergaat de oorzakelijke emotie niet zelf heeft meegemaakt en ze dus ook niet kan herkennen.

Gelukkig kan men met de Chinese diagnostiek achterhalen of de psycho-emotionele stress en haar psychische of lichamelijke gevolgen al dan niet overgeërfd werden, en kan de acupunctuur deze stress beduidend verlichten door het overgeërfde spook te verjagen. In feite wordt dan bij de persoon de oorzakelijke emotie van de vorige generaties behandeld.

Deze zachte en subtiele acupunctuur brengt opvallende vermindering van de stressgevoeligheid, maar ook van diverse klachten zoals bijvoorbeeld :

-       - slaapstoornissen, onrustige slaap, gespannen wakker worden (onderbewuste spanningen die tijdens de slaap opkomen)

-       - bevangen gevoel, spanning in borst- en hartstreek, hartkloppingen en ritmestoornissen, spanning tussen de schouderbladen, hyperventilatie etc.

-       - diverse chronische en terugkerende verstoringen die dikwijls aanwezig zijn van bij de geboorte of sinds de prille jeugd (zoals astma, eczeem, allergie, maar ook tics, stotteren, hoofdpijn e.a.)

-       - onderliggend gevoel van droefheid of angst, waarvan de oorzaak niet gekend is (droefheid, Bei, en schok, Jing, zijn dikwijls de oorzakelijke emoties bij een vorige generatie)

    Deze eenvoudige techniek kan ook chronische, resistente en recidiverende klachten oplossen, tot verwondering zowel van de patiënt als van mezelf !

BlueGecko Solutions Design
© 2024 Bruno Braeckman